Timinis guide til nye studenter

Hjertelig velkommen til Nanoteknologi. Du vil nå bli del av det fantastiske studiemiljøet vi har i linjeforeningen vår, Timini.

Men, hva nå? Du har fått plass på nanoteknologistudiet. Du har trolig allerede blitt bombardert med informasjon fra universitetet, studiebyen Trondheim, samskipnaden og/eller fakultetet. Og mer informasjon kommer det til å bli. Det er her vi i linjeforeningen kommer inn. Timini er en organisasjon drevet av og for studenter på nanoteknologistudiet, og jobber for medlemmenes ve og vel både faglig og sosialt. For å gjøre det lettere for deg, har Timini samlet de opplysningene som vi mener er viktigst for deg i prioritert rekkefølge. Vi forklarer også punkter som vi selv opplevde som problematiske da vi startet.

Dersom du lurer på om du skal søke nano, men ikke er helt sikker, har vi samlet noen ofte stilte spørsmål her, som kanskje kan gi deg en pekepinn.

Hva du må gjøre som ny student fra NTNU: Ny student

Slik gjør du det:

  1. Finn deg et sted å bo
  2. Betal semesteravgiften
  3. Meld adresseendring
  4. Søk lån fra lånekassa
  5. Aktiver din brukerkonto i NTNUs datasystemer
  6. Må jeg ta forkurs?
  7. Skaff deg studentkort som også er nøkkelkort
  8. Møt opp på skolen
  9. Timini ordner resten (Fadderperioden)
  10. Kontakt oss

1. Finn deg et sted å bo

Har du ikke allerede fått deg et sted å bo begynner det å haste. Hvor? NTNU består av to hoveddeler. Prøv å finne noe som er i gang/sykkelavstand fra Gløshaugen, siden det er her du kommer til å tilbringe de neste fem årene. Dragvoll ligger langt unna og du har ingenting der å gjøre. Områdene Elgeseter, Bakklandet, Singsaker, Berg, Lerkendal og Øya omkranser Gløshaugen, har gangavstand til skolen og et stort tilbud av hybler, kollektiv og leiligheter. Litt lenger unna er Midtbyen, Solsiden, Møllenberg, Rosenborg, Moholt, Nardo og Tempe, men fortsatt i grei avstand.

Alternativer

Kjøp

Fordeler: Lønnsomt så lenge renteutgiftene er lavere enn leieutgiftene. Har selv ansvar for egen bolig. Mange velger å kjøpe en leilighet med ekstra soverom slik at de kan leie ut et rom.
Ulemper: Har du råd til å betale både renter og avdrag? Sjekk boligmarkedet grundig.

Samskipnadens studentboliger

Samskipnaden er en stiftelse som betales av og drives for studentene. Gå inn på sit.no/hybel og book en bolig. Se kontaktinfo: https://www.sit.no/hybel/kontakt-oss
Fordeler: Raskt internett (100 Mb/s), billig.
Ulemper: Bo med fremmede.

Private utleiere

Det finnes proffe utleiere som Frost eiendom (frost.no). Det finnes også en haug med enkeltpersoner som leier bort enkelthybler og leiligheter. De finner du for eksempel her:

Fordeler: Kollektiv gjør at man kan dele på utgifter til husstanden, og det er sosialt. Noen legger ut annonser om at de har ledig rom i sitt kollektiv, andre annonser tilbyr en leilighet som flere må gå sammen om å leie.
Ulemper: Noen utleiere er useriøse. TV2 Hjelper deg advarer mot en utleier med navn Torstein Tran, pga ulovlig utleie.

Timini-hjelp

I Timimi har vi et stort nettverk. Har du ikke greid å finne noe på egenhånd, kan du høre med oss. Det er mulig noen kjenner noen som flytter eller har et ledig rom.
Fordeler: De beste boligene blir aldri avertert, de går i arv.
Ulemper: Ikke sikkert vi vet om noe.

Tak-over-hodet-garantien

Ingen skal behøve å bo i telt. Tak over hodet-garantien sikrer at du ikke blir stående fullstendig uten bolig.
Fordeler: Et tak over hodet, sentralt.
Ulemper: Opptil 5 deler rommet, kamp om dyner og varmt vann i dusjen, ingen gardiner eller vaskemuligheter av klær, og du må flytte ut i løpet av september. Dette er bare en midlertidig løsning.

2. Betal semesteravgiften

Semesteravgiften på 600 kr er nøkkelen til det meste. Du får stipend og lån fra Lånekassen, tilgang til mail, studentkort og semesterkort først etter at denne er betalt. Det kan gjøres over nettbanken din og denne siden: http://studweb.ntnu.no. Pinkoden for innlogging finner du i e-posten du fikk fra Studieavdelinen ved NTNU etter at du kom inn på studiet. Gå til Registreringer -> Undervisningsmelding del 1 og følg guiden gjennom de 7 sidene. Husk å melde deg opp til både undervisning og vurdering (eksamen)! (Husk også at man ikke får 40% av lånet omgjort til stipend dersom man fremdeles bor på samme adresse som sine foreldre/foresatte, så skriv inn riktig semesteradresse).

Gå så til Betaling -> Betaling for å betale semesteravgift, og generer et kid-nr du kan bruke i nettbanken din. Lånekassen blir automatisk varslet om din studentstatus når du har bekreftet studieplanen og NTNU har registrert betalingen din. Du får ikke lenger tilsendt semesterkort, med mindre du ber om dette, men det har du ikke egentlig behov for. Du kan i stedet laste ned studentbevis - appen fra Appstore eller Google Play, og logge inn med NTNU-brukeren din (se punkt 5). Denne appen er gyldig student-id. På dette står studentnummeret ditt (som forøvrig også står på Studentweb), og det er også dette kortet som gir deg studentrabatt (sammen med studentkortet) på for eksempel kollektivtransport.

3. Meld adresseendring

Når det gjelder adresseendring og melding av flytting, har du to alternativer:

Melde flytting til Folkeregisteret og Posten

Hvis du flytter til Trondheim permanent, må du melde flytting til Posten og til Folkeregisteret. Du vil da ikke lenger kunne motta post på din tidligere adresse, og du vil skatte til og ha stemmerett i Trondheim kommune.

Motta post på to adresser

Som student har du rett til å motta post og bo på to adresser. Du vil da beholde den gamle hjemmeadressen din som din folkeregistrerte adresse, og fortsatt skatte til og ha stemmerett i din gamle hjemkommune, men du vil kunne motta post på studieadressen din i tillegg. Dette gjør du på samme sted som du melder adresseendring. Dette er definitivt den enkleste løsningen for de fleste.

Merk at uansett hvilken av de to løsningene du velger, så kvalifiserer du for borteboerstipend hos Lånekassen. Det er ikke nødvendig å være folkeregistrert på en annen adresse enn dine foresatte.

4. Søk lån fra Lånekassen

Det kan være opptil 8 ukers ventetid hos Lånekassen rundt studiestart, det er derfor lurt å være tidlig ute hvis du trenger pengene fort. Du får ikke mindre penger dersom du er treg. Gå inn på lanekassen.no. Saksbehandlingstiden kan være lang ved semesterstart. Selv om du ikke trenger pengene kan du alltids ta opp fullt lån og høste rentene av det. Lånet er rentefritt så lenge du er under utdanning. Du kan søke om lån før du har fått studieplass, men du får ikke utbetalt noe før du har betalt semesteravgiften.

5. Brukerkonto i NTNUs datasystemer

For å få tilgang til NTNUs intranett (innsida.ntnu.no), webmail og andre tjenester, må du aktivere brukerkontoen din. Dette gjøres på aktiver brukerkonto.
Du trenger:

  • Studentnummeret ditt (står på Studentweb og på semesterkortet)
  • Pinkoden du fikk da du kom inn på studiet (samme som brukes på Studentweb)
  • Du må ha betalt semesteravgift, og den må være registrert hos NTNU, så beregn et par dager etter at du betaler før du får aktivert kontoen.

Du vil ikke ha veldig stort behov for Innsida og webmailen i Teknostartukene, men når den vanlige undervisningen starter, vil du finne lenker til fagenes hjemmesider på Innsida, og all viktig informasjon kommer der eller på mail.

6. Forkurs

Skolen arrangerer oppfrisknings-/forkurs i matte og kjemi. Mattekurset varer som regel i en uke og er beregnet som en oppfriskning av mattekunnskapene fra videregående. Er du i tvil, så gå på det. Oppfriskningskurset kan spare deg for mye hodebry de første månedene dersom du ikke har tenkt på tangens og integralregning på et år eller to. Du finner nettsiden til oppfriskningskurset i matte her. Du kan også ta oppfriskingsoppgavene på nett her: https://wiki.math.ntnu.no/oppfrisk/start.

Forkurset i kjemi er ment for de som ikke har hatt kjemi på videregående.

7. Studentkort

Du kommer ikke langt uten studentkortet. Dette gir deg studentrabatter sammen med semesterkortet (se punkt 2) og det gir deg også tilgang til datasaler, printere, utlån på biblioteket og tilgang til bygninger utenom arbeidstiden. Dessverre er det bare én luke hvor du får tatt bilde og de utsteder kortet, så her er det lang kø i ukevis i starten av semesteret. Fellestjenestens ekspedisjon ligger omtrent midt i Sentralbygget (de to tvillingblokkene) i etasjen over SiT-kiosken. Vi anbefaler at du skaffer deg studentkortet så fort som mulig etter oppstart, eller gjerne uka før semesteret begynner, hvis du er i byen så tidlig.

8. Møt opp på skolen

Hvor er skolen? Den grå steinbygningen på Gløshaugen kalt Hovedbygget er ikke til å ta feil av der den ruver over Nidarosdomen sørøst for sentrum (kart). Dette er her du kommer til å studere, på Campus Gløshaugen. Dette er her de aller fleste realfagsstudentene har forelesninger, og du kommer etter hvert til å bli godt kjent, selv om det kan virke litt stort i starten.

De første dagene starter rolig med informasjonsdag og immatrikulering, som i år vil bli digital. Oppdatert informasjon for årets studiestart finner du her. Etter dette følger det en uke med et startprogram for sivilingeniørstudenter kalt Teknostart. Dette programmet varierer litt fra linje til linje.

9. Fadderperioden

Vi i Timini starter Fadderopplegget allerede på søndag, så sørg for at du er i byen til da! Vi gleder oss til å ta imot dere og veilede dere gjennom de første ukene på universitetet. Det blir to uker med lange, men ikke altfor anstrengende dager på skolen. På ettermiddagen tar vi fadderne over. Vi starter i små faddergrupper før vi introduserer gruppene overfor hverandre. Det er viktig at alle stiller opp slik at vi blir en så sammensveiset gjeng som mulig. Dette er en gyllen anledning til å bli kjent med skoleområdet, byen og utelivet i Trondheim, få tips om studiehverdagen og fritidsaktiveter og ha det veldig gøy. Det er meningen at du skal bli sliten i løpet av fadderperioden, men det er også lagt inn rolige dager der det er mulig å hente seg litt inn igjen. Programmet for fadderperioden finner du på timini.no/fp! Denne siden vil oppdateres etter hvert som tiden nærmer seg studiestart, lurer du på noe før dette er det bare å ta kontakt!

10. Kontakt

Vi vil kunne hjelpe deg med det meste du måtte lure på. Det er bare å ta kontakt med ansvarlig for fadderperioden, Ingrid Gustavsen, Ansvarsminister i Timini, på telefon (949 87 688). Mail kan sendes til ansvarsminister@timini.no. Se for øvrig NTNUs studentsiden for mer informasjon.

Mer om fadderperioden

Fadderperioden er et to ukers-langt arrangement med formål om å inkludere nye studenter i Trondheims flotte studentmiljø. I løpet av disse ukene skal du bli bedre kjent med medstudenter, faddere, byen og universitetet gjennom mange ulike, gøye aktiviteter! Fadderperioden består både av arrangementer med mulighet for å drikke og noen alkoholfrie. Selv om det er mye som skjer, er det også lagt inn litt pauser mellom slagene og er også selvfølgelig lov å ta seg fri fra opplegget når man selv ønsker det.

Det blir selvfølgelig fadderperiode også i år! Programmet til fadderperioden finner du her, og dette vil oppdateres fortløpende ettersom vi nærmer oss skolestart. Det kan være lurt å sjekke det ut før du kommer opp! Kanskje trenger du å ta med et kostyme? I løpet av de to første ukene skal vi også på hyttetur, så det anbefales å ta med sovepose og varme klær. I Timini starter vi fadderperioden allerede søndag 14. august, så det anbefales å være i byen til da!

Du vil få en telefonsamtale fra en av fadderne dine i løpet av sommeren, så dersom du har noen spørsmål kan du stille disse da! Har du flere spørsmål må du ikke være redd for å ta kontakt! Faddersjef Ingrid er klar for å besvare alle spørsmål du har og kan nås på mail, ansvarsminister@timini.no, og telefon, 949 87 688. Du kan også kontakte oss på Facebook og andre sosiale medier.

Ansvarsteam 2022: